fbpx

Ima li šminka rok trajanja?

Kad su u pitanju kozmetički proizvodi bilo oni dekorativni bilo preparativni obično smo prilično opušteni i koristimo ih sve dok se ne potroše ne obraćajući previše pažnju na rok trajanja.

Činjenica je da se šminka neće pokvariti kao mlijeko, ali sa upotrebom proizvoda nakon isteka roka rajanja treba da budete posebno pažljivi. Možda se od nanošenja starog pudera nećete razboljeti, ali može doći do iritacije kože, pojave akni ili crvenila.

Isto tako može se desiti da proizvod kome je prošao rok trajanja jednostavno ne funkcioniše više kako bi trebalo. Ako ste se nekada pitali šta znače rokovi trajanja na kozmetičkim proizvodima mi ćemo vam pokušati objasniti gdje treba da pazite.

Za razliku od fabrika koje se bave proizvodnjom hrane, kompanije koje proizvode kozmetiku po zakonu na svoje proizvode ne moraju stavljati rok trajanja, odnosno onaj datum poslije koga taj proizvod više ne bi trebalo da trošite.

Na određenim brendovima možete pronaći nekakve vremenske odrednice iako nisu obavezni to da rade. Na nekim proizvodima možete naći tačan datum, a na drugima možete naći simbol otvorene ambalaže na kojoj piše 24 ili 12 mjeseci. To znači da se preporučuje da taj proizvod nakon otvaranja potrošite u tom roku.

Ako pak na pakovanju ne postoji nikakav datum onda slijedite naše smjernice.

MASKARA

Maskara ne bi trebalo da bude otvorena duže od dva do tri mjeseca, tačnije čim primjetite da se prave grudvice ili da čudno miriše odmah je bacite. Veoma je važno da maskaru ne dijelite ni sa kim jer na taj način dijelite i mikroorganizme, a to sigurno ne želite.

TEČNI PUDER I KOREKTOR

Puder može da stoji otvoren od šest do 12 mjeseci, a prvi znak da više nije upotrebljiv jeste kada se počnu odvajati slojevi ili kad nijansa potamni ili posvijetli. To su jasni znaci da je vrijeme da kupite novi. Da bi vam puder duže trajao nemojte ga držati direktno izloženog sunčevoj svjetlosti jer UV zrake uništavaju konzervanse koji čuvaju proizvode od kvarenja.

KARMINI I SJAJILA

Karmine bi po pravilu trebalo mijenjati svake dvije godine, a sjajila nakon godinu dana. Ako primjetite da su vam karmini previše suhi, a sjajila previše ljepljiva vrijeme je da se pozdravite sa njima. Kada probavate testere u drogerijama nikada to ne radite direktno iz tube već zamolite prodavačicu da vam da jednokratni aplikator.

LAKOVI ZA NOKTE

U pravilu, lakovi za nokte mogu trajati jednu do dvije godine, ali ako se lak previše zgusne i ranije, ako se teško nanosi i pojave se grudvice onda bi trebalo da ga bacite. Nemojte pokušavati niti da ga razrijedite acetonom. Nemojte žaliti da date nešto više novca na lak za nokte, jer ti skuplji će vam sigurno duže trajati.

RUMENILA I SJENKE

Neke okvirne preporuke kažu da sjeneke i rumenila ne bi trebalo koristiti duže od dvije godine, a isti je slučaj is a transparentnim puderom i bronzerima. Ovi proizvodi kada im prođe rok trajanja počnu da se truse i više se ne mogu lijepo nanositi na lice.

PARFEMI

Vjerovali ili ne čak i parfemi imaju rok trajanja, najduži od sviih kozmetičkih sredstava, ali ga imaju. Rok trajanja parfema iznosi obično između osam i deset godina, a čim primjetite da su se miris ili boja promijenili to znači da se više ne može koristiti.

Nemojte držati parfeme na jarkoj svjetlosti jer svjetlost dovodi do oksidacije, promjene u hemikalijama koje mijenjaju sam miris parfema. Čuvajte parfeme na hladnom i mračnom mjestu da bi što duže trajali.

LOSION ZA TIJELO

Možete ga koristiti najviše dvije godine, ali ako je miris ispario, ako se promijenila boja ili tekstura vrijeme je da ga bacite u smeće. Uvijek radije birajte losione koji se nalaze u tubama i flašicama nego u kutijama jer su oni manje izloženi kiseoniku i sigurno će duže trajati.

Izvor: Lolamagazin.com

Pin It on Pinterest